Angajatii cu copii mici vor avea program flexibil la munca

Noua directiva europeana, a fost aprobata in luna august 2019, urmeaza sa fie implementata incepand cu luna august 2020, in toate statele member UE.

Noua legea mentioneaza ca vor beneficia de program flexibil la munca, angajatii care au copii mici, pana in 8 ani, in functie de nevoile lor.

„Echilibrul dintre viata profesionala si cea privata ramane insa o provocare considerabila pentru multi parinti si lucratori care au responsabilitati de ingrijire, in special din cauza prevalentei in crestere a programului de lucru prelungit si a orelor de lucru in schimbare, care are un impact negativ asupra ocuparii fortei de munca in randul femeilor. Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piata muncii este dificultatea de a gasi un echilibru intre obligatiile profesionale si cele familiale. Atunci cand au copii, femeile lucreaza, de obicei, mai putine ore in locuri de munca remunerate si petrec mai mult timp indeplinind responsabilitati de ingrijire neremunerate. Faptul de a avea o ruda bolnava sau aflata in ingrijire s-a dovedit, de asemenea, ca are un impact negativ asupra ocuparii fortei de munca in randul femeilor, unele femei iesind complet de pe piata muncii”, se arata in textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

Aceasta lege, vine ca o masura care are ca scop incurajarea parintilor sa continue sa ramana in campul muncii, odata ce au devenit parinti. Angajatii care doresc sa beneficieze de aceste prevederi, trebuie sa depuna o cerere catre superiori in care sa specifice nevoile lor:  de la alegerea timpului de inceput si de sfarsit al programului, la munca de acasa sau o combinatie intre munca la birou si cea in afara biroului.

Legea face referire la angajatii cu norma intreaga

Zilele lucratoare din noua lege, se refera la programul de lucru cu norma intreaga, astfel cum este definit de statul membru in cauza.

In continuare, ramane de vazut cum vor decide autoritatile de la Bucuresti sa transpuna directiva si daca angajatorii vor fi dispusi sa adapteze nevoile angajatilor la nevoile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.