Informatii utile privind alegerea firmei de contabilitate

Alegerea unei firme de contabilitate, este o misiune dificila, dar nu imposibila, pentru a descoperi partenerul care va tine evidenta contabila a societatii dumneavoastra.

Orice societate, mai mica sau mai mare, aflata la inceput sau in plina activitate, doreste sa apeleze pe partea financiar- contabila la serviciile unei firme de contabilitate sau sa isi organizezeze propriul departament financiar-contabil.

In momentul de fata, profesia contabila este dezvoltata, astfel incat ca un contabil bun ofera servicii atat din sfera competentelor sale, cat si din alte domenii cum ar fi cel juridic, de resurse umane, sau diverse informatii care tin de avizele pe care trebuie sa le obtina societatea respective, din domeniul sau de activitate.

Acestea  informatii principale  fac sa existe diferente foarte mari intre calitatea serviciilor oferite de societatile care ofera servicii de contabilitate existente pe piata.

Va prezentam, in continuare, diverse particularitati privind organizarea si tinerea evidentei contabilitatii firmei dumneavoastra:

1.Administratorul are raspunderea organizarii contabilitatii

Administratorul afacerii, indiferent de forma juridica de organizare – SRL, SA, PFA, II, etc – trebuie sa fie bine informat astfel incat sa ia cea mai buna decizie in ceea ce priveste organizarea si conducerea contabilitatii financiare cat si a contabilitatii de gestiune in functie de specificul activitatii.

In acelasi timp, contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii incheiate cu persoane fizice sau juridice. Firmele cu o cifra de afaceri anuala de pana in 50.000 euro, pot opta pentru una din urmatoarele variante:

– Organizarea departamentului financiar contabil propriu

– Incheierea unui contract de prestari servicii cu persoane fizice sau juridice autorizate CECCAR

2.Care sunt valorile, obiectivele si provocarile profesiei contabile

Profesia contabila este in general definita si judecata prin cunostintele, aptitudinile, atitudinea si etica tuturor celor implicati in aceasta nobila profesie. Ca in oricare alta profesie cei implicati parcug o serie de etape in formarea profesionala de la nivel liceeal, universitar(licenta cu sau fara master) si mai apoi pe tot parcursul activitatii se instruiesc permanent in cadrul cursurilor de pregatire continua, din cadrul organizatiilor profesionale CECCAR,etc:

Gandindu-ne la viitor, profesionistii contabili, expertii contabili, auditorii trebuie sa anticipeze si sa raspunda schimbarilor pentru a veni in intampinarea cerintelor mediului de afaceri.

3.Informatii privind alegerea varientei cele mai potrivite pentru afacerea dumneavoastra  :      SRL, PFA, ONG

O societate de contabilitate, va poate ajuta in alegerea variantei cele mai potrivite, pentru incepe o afacere, cu informatii vitale de natura juridica, contabila si fiscala, care pot face diferenta intre o afacere profitabila si una neprofitabila.

Societatea noastra de contabilitate ofera aceste informatii in cadrul unei sedinte de consultanta, in care pe langa discutia libera, va putem oferi un formular pentru a putea retine mai usor informatiile obtinute in cadrul intalnirii.

Aceste informatii, va vor fi de ajutor  inainte de demararea si inscrierea firmei la Oficiul Registrului Comertului, intrucat  exista mai multe forme de organizare juridica dintre care un antreprenor poate alege varianta cea mai potrivita pentru specificul activitatii sale.

4. Diferenta dintre firma de servicii contabile (expert contabil, contabil autorizat)

Expertul contabil este persoana care a dobandit aceasta calitate, in conditiile O.G. nr. 65/1994, avand competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale si de a verifica legalitatea bilantului contabil si a contului de profit si pierdere.

Prin urmare,  un expert contabil are o arie de competente mult mai larga fata de cea a unui contabil angajat.

Firmele de expertiza contabila si contabilitate, acreditate CECCAR pot fi infiintate numai daca majoritatea actionarilor sau asociatilor sunt experti contabili/contabili autorizati si detin majoritatea actiunilor sau a partilor sociale (minim 51% din capitalul social) si totodata consiliul de administratie al societatii comerciale este ales, in majoritate, dintre actionarii sau asociatii membri ai CECCAR.

Contabilul autorizat este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile O.G. nr. 65/1994 si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a pregati lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare, fara a putea semna bilanturile contabile. Contabilul autorizat, ca si expertul contabil, este un profesionist independent, nesalarizat de o entitate economica.

5.Care este pretul corect pentru serviciile de contabilitate solicitate de o firma?

Fiecare antreprenor, doreste sa afle raspunsul la aceasta intrebare, atunci cand porneste la drum cu propria afacere si doreste sa gaseasca raportul calitate – pret,  cu firma de contabilitate care indeplineasca aceste criterii.

Tarifele contabile variaza destul de mult pe piata, intrucat acestea depind de o multitudine de factori decisivi pentru a alege furnizorul ideal de servicii de contabilitate.

6.Criteriile care care fac diferenta in alegerea unei firme de contabilitate sau a unui contabil autorizat

Vom incepe prin a va prezenta o serie de criterii menite sa contribuie la decizia antreprenorului, de a alege firma de contabilitate optima, pentru a putea determina corect raportul calitate-pret, al viitorului furnizor de servicii:

  • Cheltuielile aferente serviciilor de contabilitate

Tarifele incluse in contractele de prestari servicii incheiate, reflecta pe langa serviciile prestate si cheltuielile cu programul de contabilitate, echipamente hardware si de birou (fax, telefon, internet),

  • Specializarea, experienta, calificarile si profesionalismul

Prin contractul de prestari servicii incheiat cu o firma de servicii contabile sarcinile sunt mult mai bine structurate decat in fisa postului unui contabil. De asemenea obligatiile, drepturile si garantiile oferite beneficiarului sunt extrem de importante

  • Cunoasterea noutatilor legislative din domeniu

Intr-o firma de contabilitate cunoasterea permanenta a legislatiei si a reglementarilor legale, instruirea personalului si participarea la cursuri de legislatie este obiectivul principal, instrumentul principal de lucru fiind codul fiscal si normele codului fiscal

  • Economisirea timpului

Timpul alocat de administratorul afacerii in vederea recrutarii, intervievarii, pregatirii si instruirii personalului propriu poate fi redus in cazul in care acesta decide sa apeleze la o firma de contabilitate. Aceasta are deja o echipa formata din profesionisti si in acest caz timpul poate fi utilizat in mod eficient.

  • Responsabilitatea

Conform legii contabilitatii, administratorul raspunde impreuna cu directorul economic si cu personalul din subordine daca compania are departament de contabilitate intern.

  • Recomandarile

Cei mai multi dintre noi ne bazam pe recomandari personale atunci cand alegem un contabil sau o firma de servicii contabile. Aproape orice firma are un contabil sau colaboreaza cu o firma de servicii contabile, asa ca inainte de a lua o decizie in acest sens ideal este, sa se tina cont de recomandarile si referintele de la clientii firmei de contabilitate, precum si de la persoane cu experienta in domeniu. De aceea, societatea noastra de contabilitate, a creat o rubrica speciala, in care clientii au evidentiat calitatile serviciilor noastre.

  • Portofoliul de clienti

Inainte de a alege o firma de contabilitate este bine ca intreprinzatorul sa afle portofoliu de clienti, pentru a avea certitudinea ca firma de contabilitate are experienta in domeniul sau.

Din punct de vedere al tarifelor contabile, propunem pentru o societate aflata la inceput de drum (start up) indiferent de domeniul de activitate, onorarii situate in jurul valorii de 50-100 euro/luna, intrucat consideram ca o societate pe langa suportul oferit de firma de contabilitate, sa fie sprijinita si ajutata sa se dezvolte prin oferirea unui pachet tarifar decent.

Asadar demersul in alegerea unui contabil autorizat sau a unei firme de servicii contabile este importanta pentru orice intreprinzator, pentru orice afacere, care doreste sa se dezvolte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.