Somajul tehnic a fost reglementat prin OUG. 30/18.03.2020, cu aplicarea legii de la 21.03.2020.
Pe perioada stării de urgență , pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului (prin art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii), ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2.
Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
De prevederile de mai sus beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:
CAZUL 1. întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. In aceasta categorie
In aceasta categorie se incadreaza primele tipuri de societati afectate ( restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri , cabinete ), cel mai devreme incepand cu data intrarii in vigoare a decretului privind starea de urgenta care este 16 martie 2020.
Nota. Metodologia pentru certificatul de situatii de urgenta nu a publicata inca.
În termen de 5 zile, de la publicarea Ordinul ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791din 24 martie 2020 a fost publicat, in M.O.pe data de 25 martie 2020., Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), ne asigura ca va fi disponibila platforma electronica pentru a se putea elibera certificatul de situatii de urgenta.
Pe site-ul Ministerului de Economie, se mentioneaza ca vor fi doua tipuri de certificate de situatie de urgenta si anume:
- a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;
- b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
CAZUL 2. Reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Pentru acesti angajatori plata indemnizației se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații.
Pentru societatile care beneficiaza de cazul 2, societatile care au suspendat activitatea salariatilor incepand cu data de 21.03.2020 ( data intrarii in vigoare a Ordonantei), pot solicita indemnizatia de somaj tehnic.
Vor fi practic doua perioade pentru care angajatorii trebuie sa depuna documentele la Angajatorii ANOFM, dupa cum urmeaza:
- Pentru 16 – 31 martie incepand cu 1 aprilie.
- Pentru 1 aprilie – 16 aprilie incepand cu 1 mai.
Termenul legal conform O.U.G. nr 30/2020 pentru plata indemnizatiilor de somaj tehnic este de 30 de zile, insa Ministrul Muncii mentioneaza ca angajatorii care depun documentele la ANOFM isi vor primi banii in termen de 15 zile de la depunerea documentelor.
In contextul actual, documentele ve vor depune exclusiv electronic.
Indemnizația de somaj tehnic este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, conform legii.
Mai jos veti gasi un exemplu de calcul al indemnizatiei de Somaj tehnic, pentru un salariu brut de 2.350 ron.
salariu brut | 2350 |
VENIT BRUT | 1763 |
contributii pensii | 441 |
contributii sanatate | 176 |
impozit | 115 |
TOTAL CONTRIBUTII SALARIAT | 732 |
SALARIU NET | 1031 |
TOTAL COST | 1763 |
Un alt aspect demn de mentionat, este faptul ca suspendarea contractului de munca pentru somaj tehnic se face in REVISAL cu o zi inainte de data aplicarii (Potrivit HG 905/2017,). Astfel ca angajatorii care nu au suspendat inca contractele de munca pe motiv de somaj tehnic, se afla in situatia de a fi pasibili de amenda.
Ministrul Muncii atrage atentia asupra faptului ca eventualele controale asupra sumelor primite se vor face exclusiv dupa perioada crizei.
Surse:
https://www.contzilla.ro/intrare-in-somaj-tehnic-procedura-pas-cu-pas/
https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-somaj-tehnic ( SE POATE INCORPORA PE SITE, calcul pentru somaj tehnic, pentru ingrijire copil conform starii de urgenta)